Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit İleri, balın iplik gibi uzamasının kalite göstergesi olmadığını söyledi.
İleri, yaptığı açıklamada, son günlerde balla ilgili olumsuzlukların gündem oluşturmaya devam ettiğini, balın sık sık reklam edilmesinin kuşkuları da beraberinde getirdiğini belirtti.
''Sonunda beklenen oldu'' diyen İleri, şunları söyledi:
''Televizyonda izleyiciyi bıktıracak derecede reklam yapıp bal satan bazı firmaların, mısırlardan yapılan nişasta bazlı şurupları sattığı en yetkili ağızdan açıklandı. Bu ürünleri sevk eden kargolardan alınan rakamlara göre 3 bin tonun üzerinde satış yapıldığı belirlendi.
İnsana zarardan başka hiç faydası olmayan, maliyeti 2 lira olup, indirimli fiyatı 20 liradan satılan, alanların da 'çok ucuza kaliteyi yakaladım' dediği bu ürünlerin satışının sorumlusu kim? Birçok sorumlu bulunabilir ama bu problemi çözecek olan yine halkımızdır.
Bu olaylardan sonra halkımızın baldan uzaklaşması kaçınılmaz bir olaydır. Doğal bir besin ve şifa kaynağı olan balın sofralarımızdan eksilmesi sağlıklı beslenmeye vurulan en büyük darbedir.''
Kaliteli ve doğal balı bulma endişesi yaşayanların kendilerine ulaşabileceğini dile getiren İleri, ''Çanakkale'deki 350 üretici olarak yıllık 750 ton hakiki ve doğal bal üretimiyle halkımızın yanında olduğumuzun unutulmaması gerekir. Yarı resmi konumda bir sivil toplum kuruluşuyuz.
Bilgili ve eğitimli üyelerimizin ürettiği ballar, akredite olmuş laboratuvarda tahlil edildikten sonra paketlemeye girmektedir. Sahteciler balın iplik gibi uzamasının kalite göstergesi olduğunu öne sürmektedir. Aksine, balın iplik gibi uzaması, kalite göstergesi değildir'' diye konuştu.
Reklam Kurulu, reklamlarında ''organik bal'' ''kalite ödüllü bal'', ''birçok hastalığa iyi gelen bal'' gibi ifadeler kullanarak tüketiciyi aldatan 2 bal firmasına toplam 155,5 bin lira para cezası verilmesini kararlaştırmıştı.
Yorum Yap